NAISEN URA ON ERILAINEN

Johtajuus ei ole sukupuolisidonnaista, mutta uran johtaminen on sitä. Uraan kun vaikuttavat sukupuoli, asuinpaikka ja taloudellinen markkinatilanne. Naisen ura on erilainen kuin miehen

Naisen ura on nopea ja kiivastahtinen, vakituinen työpaikka saadaan ka. 31-vuotiaana ja ka. 41-vuotiaana naisesta tulee johtaja. Samoihin ikäryhmiin asettuvat myös naimisiin meno, perheen perustaminen ja avioero (keskiarvo 41-vuotiaana). Pääkaupunkiseudulla äidit ovat keskiarvoja vanhempia; 25% äideistä on yli 35-vuotiaita ja lapsia syntyy yhä enemmän yli 40-vuotiaille.

Johtoryhmäpositioista naisen vastuulla ovat perinteisesti olleet ns. tukitoimet eli naisia on eniten johtoryhmissä HR-, talous-, laki-, viestintä ja markkinointivastuussa. Näiden tukiroolien johtamista ei pidetä parhaimpana urapolkuna yrityksen ylimpiin liiketoimintatehtäviin.

Naisen ura alkaa myöhemmin ja päättyy aikaisemmin kuin miehen (naisten eläkeikä 2016 ka. 61 vuotta). Työelämä on kuitenkin pitkä. Eläkejärjestelmän mukaisesti nykyiset nuoret aikuiset jäävät virallisesti eläkkeelle vasta 71-vuotiaina. Uralle tuleekin saada uutta ajattelua, esikuvia ja monipuolisia uratarinoita. Ura ei ole tikkaat, vaan sik-sakia. 

Mentorointityötäni varten olen tehnyt kyselyä naisen urasta ja arvoista. Kyselyyni on vastannut naisverkostoista yli 250 naista (28-58v., esimiesasemassa 55%, asiantuntijoita 34%, 91% korkeakoulututkinto, perheen pääasiallinen elättäjä 50%, PKS-seutu). Nämä naiset luottavat itseensä, tunnistavat uransa esteet, ovat kunnianhimoisia ja kovia tekemään töitä, joustavat, tasapainoilevat ja haluavat toimia esimerkkinä muille naisille. 

Tässä tärkeimpiä tuloksia. Kiitos kaikille vastanneille. 

Naisten arvot, itsetuntemus ja lapset & puoliso vaikuttavat uravalintoihin. Useat saavat tukea urallaan ja kertovat avoimissa kommenteissa tarvitsevansa sitä.

Monet toivovat työnantajaltaan parempaa henkilökohtaisen tilanteen huomioimista, joustoja työaikoihin ja etätyömahdollisuutta. Myös ulkopuolista tukea kaivataan ja pysähtymishetkiä toivotaan.

Perhe-elämän sovittaminen työelämään on ollut monelle haasteellista ja sillä on ollut suoria vaikutuksia ura- ja palkkakehitykseen. Avoimempaa keskustelua naisen uran mahdollisuuksista toivotaan.

Moni haluaa vaihtaa työpaikkaa tai ammattia, moni tekee jo laskutettavaa työtä oman työn ohella, moni haluaa panostaa uraansa. Tämä kertoo uudesta ajattelusta; naisen uran ikähaitariin täytyy saada vaihtelua ja enemmän vaihtoehtoja. Nyt vaihtoehtoja on ollut liian vähän, varsinkin uran loppupäässä.

Urat eivät etene suoraviivaisesti ja esteitä on. 10 vuoden säästökuuri yrityksissä näkyy; töitä on paljon ja monet tasapainoilevat työn ja muun elämän välillä. Näin varsinkin naisilla, joilla on pieniä lapsia.

Avoimissa kommenteissa näkyy yritysmaailman muutos ja sen vaikutus naisen uriin. Oman elämän hallinta ja suunnittelu on vaikeaa, kun muutos on nopeaa. Arvot korostuvat myöhemmällä uralla.

Kysyttäessä tärkeysjärjestyksestä perheellisenä arvot ovat selvät. Tasapainoisuus eri elämän alueiden välillä korostuu, jopa toivottu ja selkeästi viestitty halu edetä uralla jäi merkitykseltään vähäisimmäksi.

PWC tekee kansainvälistä tutkimusta naisista työelämässä. Käy lukemassa lisää:  Women in Work index

Monet asiat ovat hyvin ja naiset luottavat vahvasti omiin vahvuuksiinsa, mutta rakenteet, vanhat asenteet ja myös naisten oma tapa johtaa uraansa vaativat muutoksia niin naisten omassa käyttäytymisessä kuin yritysten kulttuurissa, toimintatavoissa ja rekrytoinnissa. 

Muutos tasapainoisempaan sukupuolijakoon yrityksissä vaatii tekoja. Monet naiset tarvitsevat tukea urallaan, he toivovat myös mahdollisuutta kehittää ja havainnoida muutosta myös itsessään.

Coaching ja mentorointi ovat oivallinen tuki uran eri vaiheissa. 

PWC tekee kansainvälistä tutkimusta naisista työelämässä. Käy lukemassa lisää: Women in Work index