Tasapainoon arvojen kautta

13.05.2018

Sanovat, että työ- ja muu elämä on yhtä. Totta. On vaikea antaa kaikkensa, jos ei ole sitoutunut. Henkilöbrändi ei kasva, jos se ei ole aito. Opin tämän nuoremmilta. 

Jotta löydät oman tasapainosi, pysähty ja mieti. Aloita 3 kysymyksellä:

  1. Kuka olen?
  2. Mitä ovat arvoni ja elänkö tasapainossa niiden kanssa?
  3. Mitä pitäisi muuttua, jos et elä arvojesi mukaan?

Kuka olen? Muistatko vielä itsesi alle 5-vuotiaana, ilman uikkaria, juoksemassa rannalla tai pelokkaana rantaviivalla? Tämä sinulle luontainen ja synnynnäinen temperamentti suhtautua asioihin on yhä sinussa. Aikuiselämässä ja työelämän rooleihin on vain mahtunut monta kompromissia. Mikä sinusta piti tulla? Mikä oli unelma-ammattisi? Oletko siinä?

Ryppyisinä eli elämän ehtoopuolella olemme myös omia itsejämme. Kaikki siinä välissä on sopeutumista ja sosiaalistumista. Joskus liiallinen sopeutuminen johtaa kuitenkin onnettomaan työelämään ja vääriin uravalintoihin. 

Ota aikaa löytääksesi synnynnäisen temperamenttisi ja katso vaikuttaako se valintoihisi. Jos olet vaikkapa onneton esimiestehtävissä, miksi et siirtyisi takaisin asiantuntijaksi? Urat eivät ole tikkaita, ne ovat sik-sakia.

Urat eivät ole tikkaita, ne ovat sik-sakia.  

Monet johtavissa tehtävissä toimivat sanovat, että ei heillä ole välttämättä ollut selkeää urasuunnitelmaa tai näkemystä mihin on menossa, jotenkin asiat vain menivät niin. Monet eivät pysähdy visioimaan, miettimään työn merkitystä, arvojaan tai omaa elämän tehtäväänsä.  Monet voivat huonosti ja kroppa oireilee. 

Arvot ovat isoja sanoja, monet miettivät vain yrityksen arvoja. Omat arvot ovat kuitenkin tärkeimmät elämässä. 

Aloita vastaamalla kysymykseen Miksi? Se määrittelee tekemäsi valinnat. Yksi tapa määritellä arvojasi on listata kaikki asiat, joilla on oikeasti suuri merkitys elämässäsi. Se voi olla vaikka: aikaa perheelle, uuden oppiminen, musiikki, hyvä työ, vapautta matkustaa, lukeminen, vapaaehtoistyö. Tee sitten prioriteettilista, mitkä ovat tärkeimpiä. Katso sitten jokapäiväistä elämääsi, näkyvätkö nämä asiat päivittäin tai viikottain?  Vaikuttavatko valintasi muiden ihmisten elämään? Hyvällä vai pahalla? 

Jos arvosi eivät toteudu jokapäiväisessä elämässäsi, et taida olla tasapainossa. Saatat tuntea olevasi väsynyt, tyytymätön, pettynyt tai vihainen. Kaikki tyypillisiä arvojen ristiriidasta johtuvia tunteita. 

Jos arvosi eivät toteudu jokapäiväisessä elämässäsi, et taida olla tasapainossa. Saatat tuntea olevasi väsynyt, tyytymätön, pettynyt tai vihainen. Kaikki tyypillisiä arvojen ristiriidasta johtuvia tunteita. 

Minkä pitäisi muuttua? Mitä sinä voit muuttaa? 

Tee suunnitelma, hahmottele elämän tehtävääsi, punaista lankaasi, merkitystäsi muille ja työnantajallesi. Mitä sinä tuot mukanasi? Mitä haluat itsessäsi kehittää? Kun saat nämä tavoitteet ylös, mieti minkä pitäisi muuttua. Keskity pieniin tekoihin ja sinulle sopiviin juttuihin, samat reseptit kun eivät toimi kaikilla. Olemme erilaisia. 

Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä helpompi on keskittyä niihin asioihin, jotka muuttavat elämääsi konkreettisesti päivittäin ja ilman dramaattisia vaikutuksia lähipiiriisi. Ota muut mukaan, puhukaa arvoistanne ja siitä, mihin olette yhdessä matkalla. Työelämä vaikuttaa muuhun elämääsi ja toisin päin. 

Elämä vie ja kuljettaa, mutta veneessä on silti hyvä olla peräsin.

Päätä, että haluat elää arvojesi mukaan. Se parantaa elämän laatua. Oma tarina muodostuu jokapäiväisestä elämästä.