Sano suoraan vaan - mutta älä sittenkään
Kaikki kehittyminen asuu epämukavuusalueella. Palautteen antaminen on vaikeaa monelle. Miksi ihmeessä? Töissä kun ollaan, voi sanoa suoraan. Vai voiko?
Viimeisen vuoden aikana olen valmentanut kymmenittäin ihmisiä johtamisviestinnässä. Itse määrittelen johtamisviestinnän tavoitteelliseksi viestinnäksi, jolla halutaan vaikuttaa ihmisiin. Se on tittelivapaasti johtavassa asemassa olevan henkilön henkilökohtaista vuorovaikutusta, kykyä kohdata ihmisiä ja viestiä eri tavoin.
Kaikesta tästä muodostuu henkilökohtainen tapasi viestiä ja olla ihmisten kanssa, reagoida äkillisiin tilanteisiin tai suunnitellusti edistää asioita. Siitä rakentuu johtajan imago, viestintäprofiili, jota muut oppivat tulkitsemaan tai ikuisesti haparoimaan, jos viestisi ja tyylisi alati vaihtelee.
"Siitä rakentuu johtajan imago, viestintäprofiili, jota muut oppivat tulkitsemaan tai ikuisesti haparoimaan, jos viestisi ja tyylisi alati vaihtelee."
Kiistatta suurin haaste on viestin perille meneminen ja näistä tilanteista varsinkin korjaavan palautteen perillemeno.
Kaiken palautteen lähtökohta tulisi olla yksilön kehittäminen hyvässä hengessä. Palaute annetaan siis aina kehittämistarkoituksessa. Positiivisen psykologian mukaisesti ja modernin johtajuuden nimissä rakennetaan vahvuuksille ja peilataan kehittämiskohteita niiden kautta.
Kiistatta suurin haaste on viestin perille meneminen ja näistä tilanteista varsinkin korjaavan palautteen perillemeno.
Miksi palautteen antaminen on sitten niin vaikeaa?
Jos olet hyvin ihmislähtöinen, tarkastele omaa reaktiotasi, kun saat ITSE palautetta. Pystytkö erottamaan asiat henkilöstä vai meneekö palaute "ihon alle"? Saako sinulle siis sanoa suoraan, niin kuin asiat ovat?
Saako sinulle siis sanoa suoraan, niin kuin asiat ovat?
Ihmislähtöisille ihmisille korjaavan palautteen antaminen on vaikeaa, kun se tuntuu itsestä pahalta. He eivät haluaisi aiheuttaa toiselle pahaa oloa. Ihmislähtöisen ja varsinkin suurella sydämellä (kutsumuksella) työtään tekevän on vaikea vastaanottaa korjaavaa palautetta, koska on niin vaikea erottaa palaute itsestä, omasta persoonasta. Tuntuu, että kaikki menee suoraan nahan alle.
Pohdi siis missä itse olet palautteenantajana ja opi siitä. Monilla esihenkilöillä on lämmin sydän, mutta suorituksen johtamisessa on haasteita. Hyvä johtaja pystyy molempiin.