Kuinka hyvä valmentaja sinä olet?

25.01.2020

Johtaminen on valmentamista, yksilöiden huomioimista ja kehittämistä. Kuinka hyvä valmentaja sinä olet?


Juuri nyt työelämässä on käytännössä kolme sukupolvea (20-65-vuotiaita): sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat, x-sukupolvi, joka on millenniaaleja edeltävä sukupolvi sekä milleniaalit eli n. 20-40 -vuotiaat. Z-sukupolvesta moni ei vielä ole työelämässä. Suuret ikäluokat eläköityvät. Millenniaalit ovat työelämän suurin ikäpolvi. 

Millenniaalit ovat työelämän suurin ikäpolvi.  

Millenniaaleilla on vahva usko itseensä, heitä on kannustettu ja kuunneltu. Jokainen heistä haluaa olla yksilö ja tulla nähdyksi yksilönä. Työelämässä heille tärkeimpiä asioita ovat oikeudenmukaisuus, onnistumisen kokemukset, mieluisa työyhteisö ja hyvä esimies.  Esimiehiltä millenniaalit odottavat ihmislähtöistä johtamista: luottamusta, reiluutta ja tasapuolisuutta sekä selkeitä tavoitteita. Näin heitä luonnehditaan juuri ilmestyneessä kirjassa Hyvät, pahat ja milleniaalit - miten meitä tulisi johtaa?

Tärkeimpiä asioita ovat oikeudenmukaisuus, onnistumisen kokemukset, mieluisa työyhteisö ja hyvä esimies. 

Ei ole ihme, että johtajakoulutuksessa käytetään usein urheiluvalmentajia puhujina ja motivaattoreina. Urheiluvalmennuksessa kun on selvää, että valmentajan tehtävänä on auttaa urheilijaa löytämään, kehittämään ja käyttämään omia voimavarojaan. Kaiken keskiössä on urheilija itse - hänen voimavaransa ja sisäinen halunsa oppia. 

Valmentava johtaminen ei ole mikromanageerausta eikä pelkkien asioiden johtamista. Se on ennen kaikkea ihmisiin keskittymistä. Litteät hierarkiat poistavat johtamisesta vallan pyramidin, jäykkyyden ja pomon statuksen. Hyvä esimies on mentoroiva "koutsi". Tärkeintä on aito välittäminen, läsnäolo ja kuuntelu. Näin palataan vuorovaikutuksen perusasioihin.

Tärkeintä on aito välittäminen, läsnäolo ja kuuntelu.  

Hyvä valmentaja saa aikaiseksi tuloksia. Työelämässä tavoitteellisuus on kaiken johtamisen lähtökohta. Onnistuakseen valmentajan tulee tuntea itsensä ja johdettavansa, tunnistaa huippukunnon potentiaali ja sitoutua kehittämiseen. Näin hän kehittyy samalla myös itse. 

Valmentajan tulee tunnistaa valmennettavassaan myös ne asiat, jotka kuormittavat, tietotyöläiselle kun jää usein luovuus ja ON-tila päälle. Urheilijalle se on ylikuntoa. Kunnianhimo, tunnollisuus ja kiltteys saattavat johtaa kuormittumiseen. Tällöin puhutaan hyvin henkilökohtaista asioista, mennään syvälle. Valmentajalla on vaativa luottamustehtävä.

Hyville valmentaville esimiehille on nyt suurempi kysyntä kuin koskaan. Kuinka hyvä valmentaja, "koutsi", sinä olet?


Lukuvinkki: Atte ja Karoliina Mellanen, "Hyvät, pahat ja milleniaalit - miten meitä tulisi johtaa? 2020'"