Nainen - et ole yksin urasi mutkissa

10.03.2018

Naisen ura on erilainen kuin miehen. Joillekin naisille jo sana ura on liian voimakas: "Eihän mun työpaikat ja kokemus ole mikään ura." Pois turha vaatimattomuus ja ajopuuteoriat. Et ole yksin.

Naisten päivänä viime viikolla 8.3.2018 julkaistut tutkimukset alleviivaavat muutoksen tarvetta, näistä yhtenä oman kyselyni ensimmäinen yhteenveto. Naisen omat valinnat, arvot sekä työelämän vanhat rakenteet ja asenteet vaikuttavat uran valintoihin ja urakehitykseen. Naiset ovat koulutettuja (uutinen 7.3.2018: Suomessa OECD-maiden koulutetuimmat naiset) ja päteviä, mutta työelämässä on takkuista: työura on mutkikas, joka 3. naisella työura alkaa määräaikaisuudella (ja jatkuu sellaisena joustojen saamiseksi perhe-elämään), naiset myös aloittavat alemmalta tasolta kuin miehet ja näin myös allekirjoittavat palkka-ahdingon. "Äitiyttä ei arvosteta, se koetaan ennemminkin taakkana työssä", kirjoitti eräs kyselyyni vastannut nainen.

"Aika paine työn ja perheen yhteensovittamisessa on kova. Jos haluaa suurempia vastuita tarkoittaa se lähes poikkeuksetta vieläkin pidempiä päiviä. Tasapainoilu etenemisen sekä perhe-elämän välillä on melko raadollista."  

Monet haluaisivat, että heidän osaamisensa "löydetään" ja ahkeruudesta palkittaisiin. Moni kokee jäävänsä miesten jalkoihin ja toisilla on kokemuksia, että osoittamalla kunnianhimoa urallaan nainen leimautuu kovaksi, liian päteväksi, jopa "pelottavaksi".

Naisverkostojen suosi on räjähtänyt, se näkyy tutkimuksissakin. Monet toivovat tukea urallaan ja saavatkin sitä perheeltään, puolisoltaan, sosiaalisista verkostoista ja samassa tilanteessa olevilta. Monen menestyvän naisen takana on mies, kiitos uralla kuuluu myös näille perhe-elämän ja uran mahdollistajille. Tasapainoisessa työelämässä kun tarvitaan sekä miesten että naisten panosta.Vain pienellä osalla työnantaja jo tukee coachingilla tai mentoroinnilla, yhä useammat sitä toivovat. Myös esimiehen rooli korostuu tukiroolina, esimerkki ja joustojen mahdollisuus on työssäkäyvälle äidille tärkeää perhe-elämän sujuvuuden kannalta.

"Asiat ovat liikaa joko/tai-valintoja, mutta haluaisin elää enemmän sekä/että-elämää - eli miten yhdistää haastava, vaativa ja mielenkiintoinen työ, mutta myös perhearvot ja itsestä huolehtiminen. Tämä on ikuisuuskysymys, mutta pyrin koko ajan itse omalla esimerkillä myös edistämään tuota sekä/että-ajattelua." 

Nainen, et ole yksin urasi mutkissa. Tässä muutama vinkki miten voit itse vaikuttaa urallasi:

1 Hanki mentori ja/tai coach, jotta voit purkaa mieltäsi ja saat perspektiiviä omaan ajatteluun. Mentorointiohjelmia on mm. liitoilla ja naisverkostoilla tai kysy voisiko esim. entinen hyvä esimiehesi olla mentorisi. Myös miehet haluavat tukea naisia urallaan, joten kysy heiltäkin. Hyviä business coacheja löytyy useita, mutta heitä ei vielä hyödynnetä tarpeeksi, joten soittoasi odotetaan.

2 Vaikuta työpaikkasi HR-käytäntöihin ja kulttuuriin. Tsekkaa loistavia vinkkejä perheystävälliseen työpaikkaan ja ohjeet esimiehelle Väestöliiton projektissa #parassyy osoitteessa: https://www.parassyy.fi/

3 Pyydä palautetta ja muista puhua omista uratavoitteistasi. Omaa käyttäytymistä täytyy sopeuttaa yrityksen tilanteisiin eli älä jää odottelemaan, vaan toimi itse. Jos tavoitteesi on edetä uralla, esitä toiveesi selkeästi ja pyydä valmennusta johtotehtäviin tai hae leadership-ohjelmiin.

4 Kaikki eivät sovi johtotehtäviin ja se vaatii paljon. Mieti onko se sinun polkusi.

5 Kaikkein tärkeintä elämässä on tasapaino. Kukaan ei kuolinvuoteellaan kaipaa työpaikalleen.


Kaikki lainaukset ovat kyselytutkimukseni avoimia vastauksia. Kiitos vastanneille 90 naiselle! Kyselyn tuloksiin tästä.

Kyselyä saa vielä jakaa, jatkan naisen uran tutkimusta.