11-vuotiaasta omalle uralle

21.09.2019

sksksksksksksksksk. And save the turtles. Z-sukupolven tytöt ovat aikaisempia sukupolvia arkisempia ja kohtuullisempia. He näkevät jo missä ovat täysillä mukana ja toisaalta, naisille tyypilliseen tapaan - epäilevät itseään.


Z-sukupolvi eli "zetat" ovat jatkuvasti verkossa ja yhteydessä muuhun maailmaan. He ovat tottuneet liittymään toisiinsa, usein arvopohjalta. Kuluttajina ja vaikuttajina he ovat kasvava voima. Arvot ohjaavat heidän toimintaansa vahvasti. Jo 11-vuotiaana heillä on selkeä käsitys vahvuuksistaan, mielenkiinnon kohteistaan ja halustaan vaikuttaa. Ei ihme, että Greta Thurnberg nousi nopeasti maailmanlaajuiseksi vaikuttajaksi.

Arvot ovat arkisempia, mutta ehdottomia: kohtuullisuutta ja hyvää korostavia. Esimerkkinä vaikkapa VSCO-tytöt, jotka ovat arvoiltaan kuin heppatytöt. Heille glitter-Kardashianit ovat hepreaa ja kaukaisia, kilpikonnat ovat tärkeämpiä. Myös keppihevostytöt, jotka käynnistivät jo nyt yli 10.000 suomalaisen tytön harrastuksen, ovat kansainvälisiä vaikuttajia ja tyttöjen oikeuksien puolustajia. 

Arvot ovat arkisempia: kohtuullisuutta ja hyvää korostavia. Esimerkkinä vaikkapa VSCO-tytöt, jotka ovat arvoiltaan kuin heppatytöt. Heille glitter-Kardashianit ovat hepreaa ja kaukaisia, kilpikonnat ovat tärkeämpiä.

Kaikkien ei siis tarvitse enää olla prinsessoja tai kiiltokuvia. Tällä arvomaailmalla ja tyttöjen aseman vahvistumisella on suuria vaikutuksia myös työelämään. 5-10 vuoden päästä tämä sukupolvi on jatko-opinnoissa ja pian työelämässä.

Yksilöinä tytöillä on jo yllättävän nuorena näkemys siitä, mikä heitä kiinnostaa. Kansainvälinen teknologiayritys tutki tätä ymmärtääkseen miksi tytöt eivät suuntaudu teknologia-alalle. Laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan tytöt valitsevat n. 11-vuotiaana suuntautumisen urallaan. Suurin osa sivuuttaa teknologian. Sitä ei koeta kiinnostavana, se ei puhuttele tyttöjä. Alalla ei toteudu sukupuolten tasamäärä, naisten osuus teknologiatyöpaikoista on hämmästyttävän pieni. Inclusivity ja Diversity ovat sanapari, johon törmää usein.

Suomessa teknologiayritykset ovat kuitenkin yksi nopeiten kasvava yritysryhmä, jolla on vaikeuksia saada tarpeeksi työvoimaa. Urakehityksen kannalta yhä useampi tyttö (ja nainen) voisi miettiä teknologiayrityksiä vakavasti urapolkunaan. 

Urakehityksen kannalta yhä useampi tyttö (ja nainen) voisi miettiä teknologiayrityksiä vakavasti urapolkunaan.  

Aamiaisella kävimme keskustelua 11-vuotiaan tyttöni kanssa, jonka piti arvioida omia taitojaan matikan kirjassa opinto-osuuden loppuun. Kolmesta tähdestä hän väritti 1 ja 1/2 tähteä. Kysyin miksi, kun osasi hyvin. "Mä oon mama tällainen, etten oikeen usko itseeni." Niinpä. Rehellinen ja naissukupuolelle tyypillisesti liiankin vaatimaton arvio omista taidoista. 

Teimme vähän lisää tehtäviä, tekemiseen tuli selvästi enemmän iloa ja hallinnan tunnetta. Lopputulos: 2 tähteä kolmesta. Puhuimme siitä, että omia taitojaan ei saisi koskaan väheksyä ja itselleen tulisi aina puhua kannustavasti. Siitä se aivokemiakin vakuuttuu, kun kroppa todistaa voittoisaa tunnetta. Se miten puhumme itsellemme ja toisillemme, vaikuttaa käsitykseemme itsestämme.

Siitä se aivokemiakin vakuuttuu, kun kroppa todistaa voittoisaa tunnetta. 

Koululla, vanhemmilla ja jokaisella meistä työelämän naisesta on mahdollisuus antaa eväitä työelämään ja toimia lämpölamppuna tytöille. Tyttäreni kohdalla teknologia voi olla hänen polkunsa, jos siellä vaan saa toteuttaa luovuuttaan. Tämä jääköön nähtäväksi.

Ps. tähän kirjoitukseen kysyin luvan tyttäreltäni. Hän kiitti, että kysyin luvan.