BLOGI

 

Viime viikolla oli ilo kuulla maailmanluokan esiintyjiä. Kävi ilmi, että jopa gurut ponnistelevat. Miten esiintyä viihdyttävästi, täyttää tiedon tarpeet ja liikuttaa sydämiä?

Sanovat, että työ- ja muu elämä on yhtä. Totta. On vaikea antaa kaikkensa, jos ei ole sitoutunut. Henkilöbrändi ei kasva, jos se ei ole aito. Opin tämän nuoremmilta.

Naisen ura on erilainen kuin miehen. Joillekin naisille jo sana ura on liian voimakas: "Eihän mun työpaikat ja kokemus ole mikään ura." Pois turha vaatimattomuus ja ajopuuteoriat. Et ole yksin.

Ruotsalainen Thomas Erikson kirjoitti kirjan meistä ihmisistä. Tietokirjan, joka on joulusta pysynyt top10-listalla. "Idiootit ympärilläni" kategorisoi ihmistyyppeihin. Lapsellista, sanovat kriitikot. Parasta, sanovat diggailijat. Keitä nämä diggailijat ovat ja miksi tätä kirjaa tarvitaan?

Suomalaiseen johtamiseen kuuluu vahvasti rationaalisuus ja loogisuus. Ihmisiin vaikuttamisessa viestinnän keinoin tämä logiikka pettää. Aivot kun eivät innostu pelkistä kovista faktoista.

Matkalla kohti itseohjautuvuutta työelämän tärkeitä taitoja NYT ovat mielenhallinta, resilienssi ja empatia. Kaikki opeteltavia taitoja, jotka perustuvat parempaan itsetuntemukseen.

Johtajuus (leadership) ei ole sukupuolisidonnainen taito, mutta uran johtaminen (career management) kyllä. Omiin taitoihinsa ja potentiaaliinsa uskominen on uran kannalta yksi tärkeimpiä tekijöitä.

To master yourself, you need to make the journey of getting to know you. The mindful leader is able to dissolve old beliefs that limit performance and wellbeing.

Vasta nyt alamme ymmärtää miten aivomme toimivat. Ne ovat elastiset, mutta primitiiviset. Viesti on selvä: tavoitteena pitää olla positiivisten työelämäkokemusten lisääminen.

Lauri Tähkän sanoitus "Mun sydän pauhaava ku kuohuva koski" kuvaa hyvin mitä ihmisten mielissä tapahtuu, kun muutos ravistelee. Aina se ei näy päälle, mutta siellä se on. Tuota energiaa on osattava inspiroida, sitä on osattava sanoittaa ja se on purettava toiminnaksi. Sitä on johtajuus. Muutoksessa johtajuuden tarve vain korostuu.